Szkocka whisky to skomplikowany alkohol, wypełniony smakami charakterystycznymi dla regionu, z którego pochodzi. Zróżnicowanie tych regionów znacząco wpływa na kompleksowość gotowego trunku. Jeśli kiedyś próbowaliście szkockiej i zastanawialiście się dlaczego w smaku jest tak różna od whisky, której do tej pory próbowaliście, to ten wpis jest dla was. Poznacie tutaj 6 regionów szkockiej whisky oraz dowiecie się jak każdy z nich wpływa na smak i aromat produkowanej tam whisky.
Nie każda whisky to szkocka!
Bardzo często spotykam się z tym, że ludzie nazywają każdą whisky szkocką, kompletnie nie zdając sobie sprawy, że nie są to terminy zamienne. Dlatego ustalmy fakty!
Whisky, żeby mogła być nazywana szkocką, musi być wyprodukowana w Szkocji (no need to thank captain obvious :) ) oraz dojrzewać przez minimum 3 lata w dębowych beczkach. Alkohol może być zarówno mieszaniną z kilku destylarni – zwaną mieszaną szkocką whisky (blended scotch whisky), jak i również whisky słodową (single malt whisky), czyli taką wyprodukowaną wyłącznie z jęczmienia i pochodzącą z jednej destylarni. Więcej o różnicach dowiecie się z mojego pierwszego wpisu – Single malt vs blended whisky
Liczba na butelce whisky oznacza jej wiek, a będąc bardziej precyzyjnym – odnosi się do najmłodszego alkoholu w beczce. Przykładowo 12-letnia The Glenlivet single malt składa się z przynajmniej 12-letniego destylatu wyprodukowanego w tej samej gorzelni, ale nie wykluczone, że posiada również w składzie destylaty starsze, pochodzące również z tej samej destylarni.
Szkocka whisky – podział na 6 regionów

Wyróżniamy 6 głównych regionów whisky: Highlands, Lowland, Speyside, Campbeltown, Islands oraz Islay. Islay jako wyspa bywa czasem wliczana w region Islands, jednak unikatowy smak jej whisky, pozwala na wyróżnienie tego regionu jako osobnego. Poniżej znajdziecie 6 regionów z ich podstawowymi charakterystykami oraz najpopularniejszymi markami whisky. W przyszłości planuję osobne wpisy, w których poświęcę więcej czasu każdemu z regionów.
Speyside

Speyside, położone wzdłuż rzeki Spey na wschód od Inverness, jest domem dla ponad połowy szkockich gorzelni. Te whisky są często pełne owocowych, orzechowych smaków i mają zwykle mniej torfowy charakter niż inne szkockie. Jabłko, gruszka, miód, wanilia i przyprawy odgrywają wiodącą rolę w whisky z tego regionu, które zwykle leżakują w beczkach po sherry.
Znane destylarnie: The Balvenie, Glenfiddich, The Macallan, The Glenlivet
Highlands

Ogromny region, który obejmuje większość kontynentalnej części Szkocji na północ od Glasgow i Edynburga. Można się po nim spodziewać subtelnych, dębowych whisky, które przywodzą na myśl piękne dramatyczne wybrzeże i wrzosowiska, jednocześnie pozostawiając miejsce na bogatą owocowość, miód i czasami odrobinę torfu i dymu.
Znane destylarnie: Dalmore, Glenmorangie, Oban
Lowlands

Położony powyżej Anglii Lowlands słynie z delikatnych, potrójnie destylowanych słodów i lżejszych nut trawy, imbiru, cynamonu oraz toffi z okazjonalną nutą cytrusową.
Znane destylarnie: Auchentoshan
Islay

Tak unikalna, że zasługuje na swój własny region, wyspa Islay jest najbardziej wysuniętą na południe i najbardziej wyeksponowaną wyspą ze szkockich Hebrydów Wewnętrznych. Islay (wymawiane „eye-luh”) to magiczna wyspa, na której większość populacji zajmuje się produkcją whisky. Islay jest domem dla leczniczo wędzonych whisky, które mają mocny smak torfu. Whisky powstające na południowym wybrzeżu Islay wydają się być bardziej intensywne niż te destylowane gdzie indziej na wyspie.
Znane destylarnie: Laphroaig, Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich
Islands

Większość z tych whisky jest zabarwiona zasoleniem morza, ale oprócz tego ich profile smakowe różnią się znacznie w zależności od wyspy, z której pochodzą.
Intensywnie przydymiony Talisker od Skye jest daleki od wrzosowo-miodowych nut szkockiej Highland Park z Orkney. Inne gorzelnie oferują orzechowy, słodowy smak gdzieś pomiędzy słodyczą a dymem.
Znane destylarnie: Talisker, Highland Park, Jura
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz